TIPS BISNES ONLINE 2023

 Bisnes online ialah satu bisnes yang tak asing lagi di zaman pasca covid. Kalau dulu online seller ni diragui kesahihannya.

Tapi sekarang tidak lagi. Sekiranya korang mencari side income melalui bisnes online, alya nak share beberapa tips yang boleh membantu korang as online seller yang dipercayai.


1. Niche

Sebelum korang start bisnes online, tetapkan dulu niche. Nak tetapkan niche ni mudah je.

Katakan nak jual produk berasaskan kalsium. Kita tahu setiap orang yang mengalami kekurangan kalsium dalam badan akan beri impak berbeza.

Sebagai contoh:

Customer A : Ada masalah simpul biawak semasa mengandung

Customer  B : Ada masalah sakit pinggang semasa mengandung

Customer C : Ada masalah sakit gigi semasa mengandung

Masalahnya berbeza tapi boleh diselesaikan dengan satu perkara iaitu - kena ambil supplement kalsium Melalui masalah, kita akan tahu supplement mana yang sesuai.

Walaupun dah ada niche, tak semestinya tak boleh jual produk lain. Cuma, kita lebih tekankan kepada apa yang kita nak fokus.

2. Kenal pasti golongan sasaran.

Dah ada niche, kita kena ada golongan sasaran . Maksudnya kepada siapa kita nak jual. 

Katakan kita nak jual suppelements. Nak jual kepada golongan B40, M40 atau T20?

Bila kita nak jual, tengok apa yang mereka perlukan. Sekiranya mereka ada budget lebih, boleh ambil produk yang lebih premium untuk kesan yang lebih bagus.

3. Kenalpasti masalah golongan sasaran

Ingat, Semua bisnes wujud untuk selesaikan masalah. Sama macam bisnes online yang kita nak ceburi, kena tahu bisnes tu mampu selesaikan masalah apa.

Netflix - untuk hilangkan bosan

Shoppe - Shopping dengan mudah dan cepat

Makin besar masalah yang kita dapat selesaikan makin tiggi nilai yang orang sanggup bayar.

Sebagai contoh:

Golongan sasaran : Orang tua 

Masalah : Mengalami masalah sakit sendi dan lutut.

Penyelesaian : Kita bantu suggest consume omega guard dan ostenutrix yang mana mampu hilangkan masalah sakit sendi dan lutut

4. Jual produk yang berpotensi pergi jauh.

Seeloknya jual produk yang banyak permintaan.Sebagai contoh, bisnes Shaklee ialah bisnes yang fokus bantu customer lebih sihat. Produk yang berasaskan kesihatan ni ialah produk yang sentiasa diperlukan. Bukan itu sahaja, Shaklee ialah satu company yang dah bertapak lebih 30 tahun di Malaysia dan lebih 60 tahun di dunia. 

5. Dropship.

Sekiranya baru hendak berjinak dalam bisnes online, digalakkan untuk bermula dengan bisnes yang

✅ Berisiko rendah

✅ Tak perlu keluarkan modal

✅ Tak perlu simpan stok

Dengan ini, anda takkan rugi apa-apa dan hanya fokus kepada promote sahaja. Dropship ialah pilihan terbaik bagi mereka yang nak berbisnes tapi takut.

6. Bina Online Store

Sekiranya nak jual barang, seeloknya kita mempunyai kedai supaya customer tahu apa yang kita jual. Untuk bisnes secara online ni kita boleh buka kedai melaui platform Instagram dan Facebook.  Dah buka kedai, jangan lupa untuk sentiasa promote tau.

7. Personal branding

Personal branding ni sangat penting untuk bina kepercayaan orang kepada kita. Bagi mereka yang abru bermula, untuk personal branding ni, mulakan dengan kongsi hal-hal yang beri manfaat barulah orang akan mula percaya apa yang kita suggest.

Personal branding ni juga akan buatkan kita lebih menonjol berbanding seller lain, jadi customer akan lebih tertarik untuk beli pada kita.

8. Belajar skil digital marketing

Dalam bisnes  ni, kita kena sentiasa belajar macam mana nak buat content, engagement supaya kita sentiasa up-to-date dan juga tahu latest trend untuk digital marketing.

9. Konsisten

Kita nak pastikan orang tahu produk kita, kenalah selalu promote, promote dan promote. Janganlah sehari promote, tak dapat sales terus berhenti. Teruskan usaha sebab , percayalah usaha takkan khianati hasil.

Semoga tips bisnes online diatas membantu bagi anda yang nak mulakan bisnes online. Seandainya anda nak join bisnes shaklee, alya alu-alukan anda untuk join team kami. Jom tengok kenapa alya syor kan bisnes shaklee. Tekan ni bisnes shaklee terbaik untuk anda


#BlogMegaShaklee

#ShakleeThrive2023

#ShakleeTriumph2023

#Shakleepuchong

#Shakleekelanajaya

#Shakleeputrajaya

#ShakleePutraHeight

#Shakleepetalingjaya

#ShakleeBandarSunway

#Shakleesubangjaya

#Shakleekl

#SetKecantikanShaklee

#SetKurusShaklee

#SetHamilShaklee

#SetDetoxShaklee

#SetResdungShaklee

#SetRahmahShaklee

#SetPantangShaklee

#SetMenyusuShaklee

#SetJerawatShaklee

#VIVIXShaklee

#RESVShaklee

#ESPShaklee

#VitaminCShaklee

#CollagenPowderShaklee


Comments

Popular Posts